4/27/2023

Yazın En Çok Görülen 7 Cilt Sorunu Ve Bununla Baş Etmenin Yolları Nelerdir?

Yazın Görülen Cilt Sorunu güneş


Yaz aylarında cilt sorunları yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Yaz, güneşin, kumsalın ve açık hava aktivitelerinin tadını çıkartma zamanıdır. Bununla birlikte, ısı ve nem, güneş yanığı, sivilce, kızarıklık ve ter kaynaklı enfeksiyonlara kadar çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Yaz boyunca cildinizi sağlıklı ve ışıltılı tutmak istiyorsanız en önemli yedi cilt probleminden ve bunları yönetmeye hazır olmanız gerekir. Yazın En Çok Görülen 7 Cilt Sorunu Ve Bununla Baş Etmenin Yolları yazımda çeşitli cilt sorunları hakkında bilgilendireceğim ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda tavsiyeler vereceğim.

 

1. Güneş Yanığı

Yazın en sık görülen cilt sorunlarından biri güneş yanığıdır. Cilt uzun süre UV ışınlarına maruz kaldığında ortaya çıkar. Güneş yanığı dokunulduğunda sıcak hissedilen iltihaplı, ağrılı bir cilttir. Genellikle güneşte çok uzun süre ve korunmasız olarak kaldıktan birkaç saat sonra ortaya çıkar. Güneş yanığı, semptomlar olarak kızarıklık, rahatsızlık, soyulma ve kabarcıkları içerir. Güneş yanığını yönetmek için, daha fazla güneşe maruz kalmamak ve etkilenen bölgeye aloe vera jeli veya soğuk kompres uygulamak önemlidir. Çok ağır vakalarda acilen hastaneye gidilmesi hayati önem taşımaktadır.


Yazın En Çok Görülen 7 Cilt Sorunu Ve Bununla Baş Etmenin Yolları Nelerdir?



Nasıl Önlenebilir?

Uzun kollu gömlekler, şapkalar ve güneş gözlükleri gibi koruyucu giysiler giyerek ve SPF'si 30 veya daha yüksek olan UVA ve UVB ışınlarına karşı güneş kremi kullanarak güneş yanığından kaçınılabilir. Ek olarak, özellikle yüzüyorsanız veya terliyorsanız, her iki saatte bir güneş koruyucunuzu yeniden sürmelisiniz.

Yanma hissini ve kızarıklığı da azaltacak yatıştırıcı bir nemlendirici uygulayın. Cildinize uygun bir nemlendiriciyle kaybolan nemi geri kazandırın ve özellikle içeriklerde cildinizin kaybettiği nemi sağlayacak, onarıcı etkisi olan Hyalüronik Asit ve Seramid içeren içerikler arayın.

2. Bronzlaşma

Hiç kimse ayak ve kollara kıyasla eşit olmayan bir cilt tonuna ve eşit olmayan bir cilt rengine sahip olmak istemez. Bu da güneşe çıkma isteğinizi azaltır ama kim yazın tadını çıkarmak istemez ki?

Cilt bronzlaşması nasıl olur?

Güneş ışınları cildinize ulaşan iki tür ultraviyole radyasyon içerir: UVA ve UVB. UVB radyasyonu cildin üst katmanlarını (epidermis) yakarak güneş yanıklarına neden olur.  Cilt bronzlaşması, daha fazla melanin oluşturan epidermal hücrelerin koruyucu bir tepkisidir. Güneşe aşırı maruz kalma, kısmen melanin ve ara maddelerinin toksik yan ürünlerinin birikmesi nedeniyle güneş yanığına ve hatta cilt kanserine neden olabilir. Cildinizin bronzlaşması, güneşin zararlı ışınlarına karşı kendini koruma mekanizmasıdır . Ancak aşırı maruz kalma, melanin aşırı üretimine ve dolayısıyla cilt pigmentasyonuna neden olabilir.

Cilt bronzlaşması nasıl olur?


Güneş bronzluğuna sahip olmak gerçekten inatçı olabilir ve tedavisini zorlaştırabilir ancak bundan kaçınmanın ve önlemenin bazı kolay yolları vardır.

Nasıl Önlenebilir?

Tamamen güneşten uzak durmak tek mantıklı cevap gibi görünebilir. Ama kim tatilde denize ulaşmadan yaşamak ister?

Bazen ayaklara ve bacaklara güneş kremi sürmeyi unutabiliriz, bu genellikle farklı cilt tonlarına neden olur. Bunu yaşarsanız, hafifçe peeling yapan topikal kremler uygulayın.

Dışarı çıkarken güneş kremi şarttır.

Bulutlu günlerde ve dışarıda fazla zaman geçirmeyi planlamadığınız zamanlarda bile her gün en az 30 SPF'li güneş kremi kullanın. Her gün güneş kremi sürmek çok önemlidir çünkü güneşe maruz kalmanın %80'i tesadüfidir - köpeğinizi gezdirirken veya dışarıda öğle yemeği yerken bile güneşe maruz kalıyorsunuz unutmayın. Bir güneş kremi kullanmak istemiyorsanız içinde güneş kremi olan bir nemlendirici deneyin, ancak yeterince sürdüğünüzden emin olun.

Hem UVA hem de UVB ışınlarını bloke eden geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın. İdeal olarak, aynı zamanda hipoalerjenik ve komedojenik olmamalıdır, böylece kızarıklığa neden olmaz veya gözeneklerinizi tıkamaz.

Her 1½ ila 2 saatte bir güneş kremini yeniden uygulayın. Yeterince sürdüğünüzden emin değilseniz, SPF 30 gibi daha yüksek bir SPF'ye sahip güneş kremine geçin. SPF ne olursa olsun, güneş, güneş kremindeki UVA bileşenlerini parçalayabilir. Güneş yanığı olmasanız bile, UVA ışınları cildinize görünmeyen zararlar verebilir.

Yüzdükten veya terledikten sonra güneş kremini tekrar uygulayın.

Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saat 11:00 ile 16:00 arasındadır. Bu saatlerde, tekrar dışarı çıkmadan önce içeride veya gölgede bir süre serinlemek için molalar verin.

Siperlikli bir şapka ve ultraviyole radyasyona karşı neredeyse %100 koruma sağlayan güneş gözlüğü takın.

3. Akne-Sivilce

Akne , yazın sıcağı ve nemi ile şiddetlenebilen yaygın bir cilt sorunudur . Artan ter ve yağ üretimi gözenekleri tıkayabilir ve sivilcelere neden olabilir.

Nasıl Önlenebilir?

Hafif bir temizleyici ile düzenli cilt temizliği ve sert veya aşındırıcı ürünler kullanmaktan kaçınmak sivilce önleme için çok önemlidir. Salisilik asit içeren ürünler de yardımcı olabilir

Yazın Görülen Cilt Sorunu akne


Gözeneklerin daralmasına yardımcı olacağı ve dolayısıyla akne olasılığını azaltacağı için Cadı fındığı, gül suyu, propolis içeren tonik kullanabilirsiniz.

Akneyi önlemek için düzenli bir cilt bakımı rutini sürdürmek ve cilde dokunmaktan veya deriyi koparmaktan kaçınmak önemlidir. Yüzde ağır veya yağlı ürünler kullanmaktan yaz döneminde kaçınmalısınız.

Her zaman Çinko ile zenginleştirilmiş bir güneş kremi tercih edin , çünkü hem antibakteriyel hem de komedojenik olmayan özelliklerle doludur, bu da onu akneye eğilimli ciltler için harika bir kurtarıcıdır.

 

4. Egzama

Yazın sıcağı ve nemi, kronik bir cilt rahatsızlığı olan egzamayı daha da kötüleştirebilir. Egzamanın semptomları arasında yaz aylarında kolayca alevlenebilen kuru, kaşıntılı ve iltihaplı cilt yer alır.

Yazın Görülen Cilt Sorunu egzama


Nasıl Önlenebilir?

Sert sabunlar veya deterjanlar kullanmaktan kaçının ve egzamayı tedavi etmek için cildi kokusuz bir nemlendirici kullanarak nemlendirin. Belirli içerikler veya cilt bakım ürünleri gibi egzama tahriş edici maddelerden kaçınmak alevlenmeleri önlemek için çok önemlidir. Ek olarak, cildi kaşımaktan kaçınmak çok önemlidir, çünkü bu semptomları şiddetlendirir.

Nemi hapsetmeye ve ciltteki su kaybını azaltmaya yardımcı oldukları için her zaman karite yağı veya seramidler gibi içeriklerle dolu nemlendiriciler kullanın.

 

5. Sıcaklık döküntüsü

Sıcaklık döküntüsü, yaz aylarında ter bezleri tıkandığında ortaya çıkan, kırmızı şişliklere ve kaşıntıya neden olan yaygın bir cilt sorunudur.

Yazın Görülen Cilt Sorunu sıcak döküntüsü



Nasıl Önlenebilir?

Isı döküntüsünü kontrol etmek için etkilenen bölgeyi soğuk ve kuru tutmak çok önemlidir.

Pamuk gibi malzemelerden oluşan rahat, nefes alabilen giysiler giymek de faydalı olabilir. Kaşıntı, nemlendirici losyonlar veya reçetesiz satılan kaşıntı önleyici tedavilerle giderilebilir.

6. Rosacea

Rosacea , yaz sıcağı ve güneşe maruz kalma ile daha da kötüleşebilen uzun süreli bir cilt hastalığıdır . Rosacea'nın semptomları kızarıklık, kızarma ve yüzeyden görünen damarlardır

Nasıl Önlenebilir?

Alkol, sıcak içecekler ve baharatlı yemekler gibi tahriş edici maddelerden kaçınmak, rosacea tedavisi için çok önemlidir. Seramid içeren kremler tahrişi azaltmada yardımcı olabilir.

Yazın Görülen Cilt Sorunu rosa


Şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu giysiler giymek ve SPF'si 30 veya daha yüksek olan güneş kremi uygulamak, rosacea alevlenmelerini önlemek için çok önemlidir. Tutarlı bir cilt bakımı rutini ve stres faktörlerinden kaçınmak da önemlidir.

Seramidler, Bisabolol, Shea Butter, papatya, aloe vera suyu gibi içerikler içeren cilt bakım ürünleriyle cildin hassasiyeti ve kızarıklığı yatıştırılabilir.

 

7. Hiperpigmentasyon-Cildin Lekelenmesi

Yaz aylarında artabilecek sorunlardan biri de UV ışınları gerçekten zararlı olabileceğinden hiperpigmentasyondur . Güneşe çok fazla maruz kalmak, pigmentasyonun artmasına ve ciltte koyu lekeler bırakmasına neden olabilir.

Yazın Görülen Cilt Sorunu Hiperpigmentasyon



Nasıl Önlenebilir?

Hiperpigmentasyon olasılığını azaltmanın yaygın yolu, AHA gibi eksfoliye edici içeriklerle dolu cilt ürünleri kullanmaktır . Melanin büyümesini azaltarak cilt hücresi dönüşüm sürecini artırmaya yardımcı olacaktır. Ancak yaz döneminde AHA gibi ağır cilt bakım ürünleri uygulamak cildinizi savunmasız bırakacağından 1. Ve 2. Maddelere dikkat etmeniz önemlidir. Gece rutininize C vitamini içeren ürünler de dahil edebilirsiniz.

Son olarak

Yaz mevsimi eğlenmek içindir ama mevsim değiştikçe cilt bakımı rutinini yönetmek de önemlidir. Çünkü tıpkı kıyafetlerimiz gibi cilt bakım rutininin de mevsime uygun olması gerekiyor. Yaz mevsiminde hiperpigmentasyon, egzama ve daha pek çok farklı cilt sorununun alevlenmesi yaygın bir durumdur.

Ancak basit adımlarla ve cilt bakımı rutinine bazı basit değişiklikler ekleyerek bu sorunları önleyebilirsiniz. Plajlara gitmenin ve sağlıklı bir şekilde bronzlaşmanın tadını kolayca çıkarabilirsiniz ama tüm yaz boyunca “EN İYİ DOSTUNUZ OLAN” güneş kreminizi asla unutmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder