6/23/2016

Burun Estetiği Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli

Bu haftanın konusu

Burun Estetiği

Sizler için ben sordum Sn. Op. Dr. Defne Erkara yanıtladı. Birçok kişinin sürekli merak ettiği ama sormaktan çekindiği burun estetiğiyle ilgili neler varsa hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.



Burun estetiği yapılırken nelere dikkat edilmeli ?


1- Hastanın burun ile ilgili şikayetlerinin doktor tarafından tam olarak anlaşılması
2- Muayenesinin etraflıca yapılması, gerekirse tomografisinin görülmesi
3- Öncelikle nefes almaya engel olan septum deviasyonu, konka hipertrofisi, nasal valv darlığı gibi sorunlar olup olmadığı değerlendirilmeli
4- Estetik sıkıntılar tüm yüz ve komşu organlar (alın, yanak, dudak) dikkate alınarak değerlendirilmeli
5- Bu değerlendirme hasta ile paylaşılmalı,
6- Hastanın beklentileri ile estetik açıdan doktorun elde edeceği sonuçlar mümkün olduğu kadar uyumlu olmalı
7- Ameliyat öncesi hazırlıklar tam olarak yapılmalı, örneğin bazı ilaçlar ve sigaranın kesilmesi gibi
8- Ameliyat sonrası bakım, doktorun tarif ettiği ölçülerde düzenli olarak yapılmalıdır, evde kullanılması için verilen ilaç ve spreyler düzenli kullanılmalı
10- Kontrollere düzenli olarak gelinmeli
11- İlk 1 ay burun travmalardan çok dikkatli korunmalı
12- İlk 1 ay spor, 2 ay sauna, hamam gibi sıcak ortamlardan uzak durulmalı
13- En az 3 ay gözlük kullanılmamalı
14- Ameliyat sonrası ikinci haftada verilen masajlar düzenli uygulanmalı

Neden sorunlu burun estetikleri yapılıyor ve üzerinden yeniden ameliyat süreçleri oluyor?
1- Bu durumun oluşmasında en büyük neden doktorun elde edebileceği sonuç ile hastanın beklentilerinin uyuşmamasıdır
2- Ameliyat sonrası bir takım önerilerin dikkatli uygulanmaması
3- Çok küçük yüzlerdeki aşırı büyük burunlar, kalın derili, ince kıkırdaklı hastalar, daha önceden travma geçirmiş yada kötü burun ameliyatı geçirmiş hastaların çok yüksek beklentileri olmasından
4- Sonuçta her şeyi iki taraflı olarak doğru yapsanız da tıpta bazen yara iyileşme sorunları yaşanabilir

Kişiler estetik ameliyat tercih etmeden farklı bir yol ile burunlarındaki küçük kusurlarından kurtulabilirler mi ?
Burun sırtındaki aşırı olmayan eğrilikler, çöküntüler dolgu ile ameliyatsız olarak doldurulabilir. Daha düzgün bir görüntü elde edilebilir. Burun ucunun alt kısmına yapılan botoks ile burun ucunda hafif kalkma sağlanabilir. Benim çok tercih etmediğim ama bazı estetik cerrahların uyguladığı burun ucunun ip yöntemiyle kaldırılması yapılabilir. Ama bunlar çok az hastada işe yarayacak yöntemlerdir. Çoğunluk burun estetiği ameliyatı olmak zorundadır.

Doktor seçimlerinde en çok neye dikkat etmeliler?
1- Mutlaka ameliyatı yapacak doktorla görüşmeye gitmeliler
2- Görüşme ve muayene sırasında karşılıklı görüşlerde uyum sağlanmalı
3- Zaten doktorun tecrübesini yada özgeçmişini araştırarak muayeneye gittiklerini varsaydığımdan bunu söylemeyebiliriz.
4- Kendi burun yapısına yakın burun ameliyatı olmuş hastaların öncesi sonrası resimlerini doktorla birlikte incelemeleri faydalı olur
5-Özet olarak tüm hastalara söylediğim klasik üç maddeyi tekrarlayayım, ameliyatın olumlu geçmesi için, hastanın ameliyatı olmaya tam karar vermiş olması, hastanın doktora güven duyması, ameliyat öncesi tetkiklerinde herhangi bir olumsuz sonuç olmaması gerekir.

Yaz veya kış aylarını mı tercih etmeleri kendileri için daha uygun olur burun estetiği yaptıracak kişilerin ?
İnsanlar yaz kış sonuçta çalışma ortamındalar. Ne zaman vakit bulabiliyorlarsa o zaman bize başvuruyorlar. Bizde ona göre ameliyat programı yapıyoruz. Yaz mevsiminde yapılan ameliyatlardan sonra deniz tatili yapılacaksa bunun 1 ay ertelenmesi aşırı güneşte kalınmaması ve aşırı sıcak ortamlardan uzak durulması sağlanabiliyorsa tabii ki ameliyat olunabilir. Zaten çoğumuz klimalı ortamlarda yaşıyor ve çalışıyoruz.

Burun estetiği yaptırmaya karar verdiklerinde, en çok dikkat etmeleri gereken süreç nedir ?

Burun estetiği öncesi dikkat edilmesi gerekenler şunlar: öncelikle şikayetlerini çok iyi belirlemeli ve doktora tam aktarmalı. Başka bir hastalığı varsa bunu da mutlaka söylemeli. Doktor seçimi önemlidir. Hakkında olumlu şeyler duydukları doktor tercih sebebi olacaktır tabi ama tek başına yeterli değil. Mutlaka yüz yüze görüşmeli ve doktora güven duyduğunu hem hissetmeli hem de hissettirmelidir. Ameliyat için kesin kararlıysa o zaman burun estetiği olmalıdır. Beklentilerini doktora çok iyi anlatmalı, doktorun önerilerini dinlemeli ona göre karar vermelidir. Çoğunlukla yaşanan sorun budur. Herkesin yaradılıştan bir fiziki yapısı vardır. Bu yapıya uygun bir burun yapılabilir. Hele ki elinde bir resimle doktora gidip “bundan istiyorum “ demek hayal kırıklığına davet çıkarmaktır. Hastaya en uygun şekli vermek plastik cerrahın sorumluluğudur, yeni birini yaratmak değil.
Ameliyat sonrası dikkat edilecekleri zaten doktor söyleyecektir. Sadece doktorunuzun söylediklerini dinleyip ona göre davranmak gerekir. Çünkü size ne yaptığını ve sonrasında da ne yapılırsa en iyi sonucun olacağını bilen odur. Ortaya çıkan iyi bir sonuç sizin olduğu kadar doktorunuzun da mutluluğu ve prestijidir.

Burun estetiği sonrası yaşanabilecek sorunlar nelerdir?
Her ameliyatın kendi içinde bir problem çıkma oranı vardır. Estetik ameliyatlarda bu oran çok düşüktür ama asla sıfır değildir. Burun estetiği ameliyatı sonrası yaşanabilecek en büyük sorun septumda delik olmasıdır. Bir diğeri deri nekrozudur. Bu ikisi kalıcı komplikasyonlardır. Diğer komplikasyonlar enfeksiyon, morluk ve kanamadır. Bunlar ise geçicidir.

Bir burun ameliyatına karar verdiğinizde, Sn. Op. Dr. Defne Erkara ’nın bu yazısı umarım sizlere yol gösterici nitelikte olacaktır. Eğer benim aklıma gelmeyen başka sorularınız da olursa, lütfen sormaktan çekinmeyin. Kendisi hepsini cevaplayacaktır.

Sevgilerr.

Op. Dr. Defne Erkara 1975 İstanbul doğumludur. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesini dönem ikincisi olarak tamamlamış, aynı yıl, aynı üniversitenin Estetik, Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi bölümünü kazanmıştır. 2004 yılında uzmanlık belgesini almıştır. 2004-2014 yılları arasında çeşitli özel hastane ve kliniklerde mesleki tecrübesini arttıran Op. Dr. Defne Erkara 2014 yılında kendi muayenehanesini açmıştır. Halen Gayrettepe'deki özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.

11 yorum:

  1. O kadar güzel detayli soru-cevap olmuski, ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  2. Merak ettiğim bütün soruların cevabını aldım :) Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim beğenmene sevgili çağla
      sevgilerimle

      Sil
  3. Ne kadar güzel bir konuya değindiniz. Yakın zamanda bende burnumla ilgili doktora gitmeyi düşünüyordum sauna, hamama gidilmemesi gerektiğini hiç bilmiyordum. Yazınızla beraber bir sürü şey öğrendim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, beğenmenize çok mutlu oldum Defne hanıma müteşekkirim böyle güzel bir makale için
      sevgiler

      Sil
  4. Ne kadar güzel bir konuya değindiniz. Yakın zamanda bende burnumla ilgili doktora gitmeyi düşünüyordum sauna, hamama gidilmemesi gerektiğini hiç bilmiyordum. Yazınızla beraber bir sürü şey öğrendim :))

    YanıtlaSil
  5. Yaz ayları konusunda hep neden diye sorardım ilk defa anladım nedenini :)) Yazi cok aciklayici olmuş😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. meğer gözlük takılması sakıncalıymış canım, yazında malum sürekli gözlük gerekli dışardayken.
      sevgiler

      Sil
  6. Doktor çok önemli sanırım bu konuda. Sırf hasta istediği icin yapmamali ameliyatı. Cok Güzel bir yazı olmuş. Kalemine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doktorla anlaşmak her konuda önemli haklısınız, çok teşekkürler, sevgiler

      Sil