4/18/2017

tiroid iğneli boyun biyopsi maceram

Ben geçtiğimiz haftalarda Tiroid iğneli boyun biyopsi oldum. Ancak girmeden önce çok araştırma yaptım neler oluyor nelere dikkat edilmeli çok can yanıyor mu veya öncesi sonrası neler oluyor detaylı hiçbir şey okuyamadan tamamen şansa gittim. Bu yüzden sakin bir anımda detayları önemli benim yaptığım büyük hatayı hepsini sizlere yazmak istedim. Özellikle kaç günde iğneli biyopsi çıkar cümlesi kilit nokta bu başıma geldiği için biliyorum. Hepsini aşağıdaki yazımda okuyabilirsiniz.





Neden olmam gerekiyordu Tiroid iğneli boyun biyopsi öncelikle onu söylemek istiyorum. Çünkü ben doktoruma sormadan ilacımı bıraktım. Çünkü çok kilo alıyordum spor diyet yapmama rağmen. İlacım kilo verdirtmiyor aksine sürekli şişiyordum. Kontrole gittiğimde ilacımı bıraktığımı söyledim hemen odasındaki ultrasonla boynumda olan nodüllerime baktı. Boyun sol tarafta 2 enseye doğru 2 yepyeni nodülüm olmuştu 1cm ve üzeri ve ben daha 1 ay önce gitmiştim kontrole.

Konuşmamızda bunların ne olduğunu bilmediği renkli doplere girmemi istediğini söyledi. Hemen girmem içinde bana özel yazılı bir kağıt verdi. Malum SSK Okmeydanı hastanesinin yoğunluğundan 1 hafta sonrasına gün verilebiliyor.

Hemen yaptırdım sonuçla gittim biyopsi yapılması gerektiği raporumda görünce bana Tiroid iğneli boyun biyopsi yaptırmamı istediğini söyledi. Ben tabii ki panik, Kanser miyim dedim sadece. Küçük bir ihtimali dahi gözden kaçırmayalım korkuyla yaşayacağına yaptır ve sende bende rahatlayalım dedi.

Biyopsi bölümünden randevu almaya gittiğimde hemen almak istediler ama ben hazır diildim bu yüzden ertesi güne beni aldılar.

Aç tok gitmem fark eder mi dedim, tok olmam lazımmış. O stresle ne yiyebileceksem bende bilmiyorum.

Ertesi sabah 10da biyopsiye alındım. İncecik uzun bir iğne beni düz bir şekilde koltuğa yatırdılar.

Doktorun bir elinde ultrason cihazı vardı. Bana tek kurduğu kelime YUTKUNMA ASLA. Ben tabii ki bunu duydum zaten panik haldeyim ne kadar zorlasam da kendimi yutkunuyorum. 10 saniye tut kendini dedi. Boynunuzun tam alt kısmında bir çukur var oradan girdi. Minicik bir acı ve sevda yutkundu. İğne içerdeyken ben yutkundum. Doktor gözlerini açarak sakın yutkunma iğne kayar nodülden biyopsi alamam diyene kadar ben onun konuşmasına odaklanmışken aldı sıvıyı yarım cc kadar ve çıkarttı iğneyi.

Masadan kalkarken biraz baş dönmesi oldu, dışarıda bekledim zaten alınan örnek yeterlimi değil mi baktılar. 10 dakika sonra geldi hemşire ve gidebilirsiniz örnek yeterli dedi.

Hadi kalk gitsene. Çakılmış gibi koltukta oturuyorum. Ya iğneli biyopsi sonucu kansersem ya kötüyse ilk aklına insanın ne gelir? Kedilerim geldi herkes hayatına devam eder zilli ve pörtlek ne olacak?

Kim bakacak onlara?

Çıktım ve 15 gün sonra sonuç çıkacağı söylendi. Biyopsi sonucum çıkacağı güne kadar yemek yemedim bıraktığım sigarama başladım kedilerime sarılıp gizlice ağladım. Herkes sevda sen ne güçlü atlatıyorsun biz olsak şimdiye komaya girmiştik stresten dedi. Ama kimse ağladığımı görmedi.

Günüm geldi sonucumu aldım bu arada 12 gün sonra çıkmış sonuç ama benim haberim olmadığından 15 gün bekledim.

Tiroid İğneli boyun biyopsi sonucumu alır almaz alt kısmında benim anlayamadığım tabirlerde şeyler yazıyordu hemen sevda durur mu googledan baktı. Kanserli diil hücreler diyor Google bana inanamıyorum ama öyle diyor.

Doktorum beni görür görmez sıra bende olmadığı halde sevda gel sonuçmu dedi evet dedim verdim sonucu gülümsedi yok dedi Kanser diil hücrelerin ama ilacını bırakmak yok bundan sonra. 3 ayda bir kontrole geliceksin kaçmakta yok. Hiç bırakır mıyım bundan sonra ilacımı. Asla bırakmam

Benim boyun Tiroid iğneli boyun biyopsi maceram bu şekilde sonlandı. Anahtar kelime iğne girdiğinde panik yok ve yutkunmayın. Ertesi gün boynum bu yüzden hafif morardı çünkü iğne kaydığı yerdeki dokuya battı. yutkunmakta veya yemek yerken ilk gün hafif acıdı sonra hiçbir acı hissetmedim.Sormak istediğiniz ne varsa çekinmeden sorun, çünkü ben bu stresli işleme girmeden hiçbir detay okumadım ve panik halde gittim.

12 yorum:

  1. ben o biyopsiyi 2 defa yaptırdım ve en sonunda alındı tiroidim ikincisi kötü çıktığı için neyse ki çok ilerlemeden kurtuldum .. geçmiş olsun diyorum .. sakın kontrolleri ihmal etme..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. %100 benimde son olmadı, 3ayda 1 kontrollerim devam edicek birden fazla olduğu için çok teşekkürler

      Sil
  2. Ah canim çok geçmis olsun. Maalesef ilaç hem de laktozlu oldugu için sisiriyor ve tiroitle kilo vermek zaten zor. Ben hep diyorum ya benim hareketimi baskasi yapsa 20kg olur ama ben ancak almamayi sagliyorum iste. Yine de ilacimi birakmayi göze alamiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok zor canım benim kuş kadar yiyorum şişiyorum olsun diyorum naapim kötü hastalıkmı şişmanlıkmı elbette sağlığı tehdit etmeyen şişmanlık dedim bende canım.

      Sil
  3. Ahh canım yaa çok geçmiş olsun ne zordu o bekleme süresi.Umarım bir daha olmaz .Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. troid iğneli biyopsi bekleme süresi çok zormuş gerçekten, inşallah yeniden olmim diyorum canım çok teşekkürler, sevgilerimle

      Sil
  4. Az çok beni de ilgilendiren bir konu olduğu için nefesimi tutup okudum. Çok geçmiş olsun diyorum. Sağlıkla ilgili en ufak bir aksaklık oldu mu hayatımız kaydı gitti işte. Onun için aman dikkat... Benim de kulağıma küpe olsun. Kontrolümü aksatmayayım. Yalnız ben de ilacı bıraktım bir aydır. Günde bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı içiyorum. Değerlerimi bir de bu şekilde ölçtürücem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım, ben ilacı bıraktığım sürede troid değerimde bir değişiklik olmadı. ama troid nodüllerimde artık büyüme ve yayılma oldu. 2 nodülüm büyüktü şimdi 5 nodülüm oldu hepside büyük. Yani ilaç sadece hormonu dengede tutmuyor yanında nodülleride kontrol edior. Hindistan cevizi yağı hormon düzenlemesi yapabilir ama nodül oluşumunu engellemek ve olan nodüllerin büyümesini engellemek için ilaç şart nolur benim hatama düşme

      Sil
    2. Doğru söylüyosun. İlacı bırakmamak lazım. Ama kontroller de bıktırıyor artık :(

      Sil
    3. bilmezmiyim canım :( 6ayda 1e çıkmıştı kontrollerim hop ilacı bıraktım gene 3ayda 1e çekildi haziranda gidicem eğer hoşnut kalmazsa sonuçtan gene ayda 1 kontole dönücez :(

      Sil
  5. Boynumda aniden gelişen bir şişlik sonrasında gittiğin her doktor bir kaç etkenin yüksek ihtimal kanser olabileceğini söyledi bütün tahliller sonucunda banada biyopsi verdiler ama benim sadece şırınga ile sıvı değil aynı zamanda parçada aldılar ki o sıvıdan 1000 kat daha zorladı beni. Sonuç temiz çıktı ama yapısı şüpheye dusurdugu için ameliyat olucam aynı zamanda boyutta büyük 3.5 cm. Şimdi bir kaç yerde okudum ameliyattan önce biyopsiye temiz çıkanlar ameliyat sonrası patoloji gittiğinde kanser oldugunu öğrenmiş ve tekrar ameliyat ölmüş. Sizin bu konuda bilginiz varmı yani biyopsi sonucu kesin güvenilir oluyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba
      size tavsiyem tek doktorun değil ameliyatsa özellikle en az 3 doktordan daha bilgi almanız.
      ameliyat bir çözüm olmuyor çünkü eğer vücut kütle üretmeye devam edecek durumdaysa devamında farklı senaryolar oluşuyor.
      ameliyattan önce size atom teklif edilmeliydi bu sayede acaba kütleleriniz küçülecek mi? bu görülebilirdi.
      sizin temiz çıktığı halde ameliyat denilmesine ben açıkca şaşırdım. lütfen farklı doktorlardan bilgi alın. eğer hepsi ameliyatta kararlıysa o zaman ameliyatınızı aklınızda soru işareti kalmadan olabilirsiniz.
      sevgiler

      Sil