3/13/2016

ORGANİK KOZMETİK NEDİR

Organik ürün nedir ?
Aslında bugün bambaşka bir konuyu sizlerle paylaşıcaktım ama hepimizin yabancı olduğumuz bir konuyu açıklığa kavuşturmak istedim.
Bir firma isminde organik diyorsa sorgulayın. Senin sertifikaların nerde hangi sertifikayla onaylattın, isminde organik diyebilirsin bana bunu ispat et cümlesini kurun.
Organik benim ürünüm diyerek piyasada öyle fazla marka varki ama hepsi aslında hasır altı denilen şekilde bodrum gibi yerlerde imalat yapan üzerine etiket yapıştıran firmalar.
Bu firmalardan ürün aldığınızda ki normal bir krem veya makyaj malzemesi fiyatlarının çok üstünde bir rakama, sadece kendinizi kandırmış oluyorsunuz.
Sizi dolandırıyorlar yalan beyanda bulunarak. Siz yüksek rakamlar ödeyerek ambalajında veya web sitesinde organik ürün etiketiyle satış yapan markayı alıyorsunuz ve cildinize kendinize iyi baktığınızı düşünüyorsunuz.
Ancak o ürün hiçbir sertifikaya sahip değil.
Bunu şöyle size daha net açıklayabilirim.
Ben doktorum diyerek insanları tedavi edebilirim. Ama bir doktor olmak için kaç yıl eğitim alınması o kapkalın kitapları ezberlemesi ve kendini yetiştirmesi lazım bi düşünün.
Siz eğer ki sorgulamazsanız ismine aldanıp satın alırsanız o bimilyoncularda satılan 50 kuruşluk kremleri sürmekle cildinize eş değer bana göre.
Bir firma öyle uzun süreçlerde o sertifikaları alıyorki çok dikkat ediyorum sertifikası olan, onaylı olan firmalar web sitelerinde özel Sertifikalarımız bölümü var.
Dikkat ettiyseniz bu birçok firmada yok. Ben bir ürün satıcam ve bunu satmak için çok ciddi prosedürlerden geçicem ve bunu yayınlamıcam. Sizce de saçma değil mi?


organik kozmetik sertifikaları





Bazı bildiğim sertifikalar ;

COSMOS

COSMOS standardına göre bir ürünün “Organik” olarak sertifikalandırılabilmesi için tüm içeriğinin %95‘inin tarımsal maddelerden elde edilmiş olması ve ürün içinde en az %20 oranında organik hammadde bulunması gerekmektedir. Ayrıca Organik Sertifikalı Kozmetik ürünlerin içeriğinde GDO, paraben, phenoxyethanol, nanoparçacıklar, silikon, PEG, sentetik parfümler ve boyalar ile birlikte hayvansal kökenli hammaddelerin kullanımı yasaklanmıştır.

BDIH Kontrollü Doğal Kozmetik

Belirlediği ölçütlere uyulması dünya çapında çalışan Kontrol enstitüsü Ecocontrol tarafından gerçekleşiyor. Kriterlere uyan kozmetikler, damgasıyla belirleniyor. Bu tarafsız kurum, doğal ürünlerden hammadde ve üretimleri temel alınarak ‘kontrollü doğal kozmetik’ olma ölçütünü belirledi.
Hammadde bitkisel olmalı.
Organik tarımdan gelmeli ve kontrol edilmiş olmalı.
Organik toplamayla hasat edilmeli.
Hayvanlar üzerinde test edilmemeli.
Hayvansal hammadde kullanılmamalı.

ECOCERT

ECOCERT, uluslararası "Organik Sertifikalar" sağlayan en önemli organizasyondur. Standart kuralları çok sıkıdır. Üretimin tamamını “her aşamada” denetler. Bitki yetiştirilirken, toplanırken, temiz suyla sulanırken, formül oluşturulurken, dolum aşamasında, paketlenirken, ambara konulurken… ECOCERT sertifikası, ciddi firmaların ve tüketicilerin talep kuyrukları oluşturduğu, uzun bir prosedürden sonra verilen; kâğıdından şişesine kadar çevreye karşı saygılı tutumuyla titiz, ideolojik bir bakış noktasındadır. Bağımsız bir kurumdur. 15 ülkede ofisi, 80 ülkede varlığı mevcuttur.

ECOCERT, organik kozmetikler için standardını şöyle belirlemiş:

- En az % 95 bitkisel ve doğal madde olmalı.
- “Negatif” listesine dâhil olmayan sentetik maddeler  %5 ile sınırlı olmalı.

ECOCERT negatif listesi:
SLS, mineral yağ, silikon.
PEG emülgatörler.
Carbomerler.
Parabenler.
İzopropil miristat.
Sentetik parfüm ve boyalar.
Yağlı alkoller ve asitler.
Propilen glikol.

COSMEBIO

Etiği olan kozmetik ürünlerin özelliklerini belirlemek için on kozmetik laboratuarının işbirliğiyle kurulmuş bağımsız bir kuruluş. COSMEBIO’nun günümüzde 200'den fazla üyesi ve 4000'den fazla sertifikalı ürünü var. Çevre dostu, organik ve doğal ürün arayan tüketiciye rehber bir kurum oldu. Çünkü sektörde organik tarımı, hammadde ve madde tedarikçilerini, özel üreticileri, kozmetik laboratuarlarını ve dağıtıcıları da şeffaf bir çatıda topladı.

Cosmébio logosunun ardındaki teminat nedir ki?
Cosmebio, organik kozmetik ürünleri üretmek için kullanılan üretim prosedürlerinin şeffafça açıklanmasını şart koşar. Organik ve Çevre Dostu logosu taşıyan ürünler, ağırlıklı olarak doğal maddeler veya doğal kökenli maddeler içermek ve sıkı kurallara uymak zorundadır. En az %95 doğal madde, doğal kökenli madde ya da organik tarım kaynaklı (tüm vakalarda bu oran her zaman% 95 daha fazla) madde içermek zorundadır. PEG, GDO, silikon, parafin, parabenler veya fenoksietanol gibi, sentetik koruyucuların hepsi, sentetik kokuları, renklendiricileri, petrokimya türevlerini kara listeye almıştır, kullanılmaz. İyonize tedavilere karşıdır. Doğaya bir saygı ve ekosistemin dengesi açısından hayvanlar üzerinde test yapılmamasına karşıdır. Ambalaj ve dış ambalajları, biyolojik olarak parçalanabilen ya da geri dönüşümlüdür. Ürünün tüm aşama bilgileri ambalaj üzerinde yer almalıdır.

ECO GARANTİ

Çevreye saygı göstererek, dünyanın ekolojik dengesini bozmadan üretim gerçekleştiren firmaların kurallarını ve kalite normlarını belirleyen kozmetik ve temizlik maddelerini denetleyen bir kuruluş. Sadece kurallarına uyan firmalar bu logoyu kullanabiliyor. Üreticileri de denetliyor.

Kriterleri:
İnsan, hayvan ve bitkiler arası dengeyi bozmadan, kaynakların sürekliliğini etkilemeden üretim yapılması. Sosyo ekonomik dinamikleri göz önüne alarak üreticiyi de tüketiciyi de destekleyen kanunların kollanması. Üretim metotlarının, içerikte kullanılan aktiflerin çevrebilimle ilgili ve insan hakları açısından istismar edilmemesinin gözetilmesi. Dürüst fiyatlandırma kullanılması. Dönüşümlü malzeme kullanımı sağlamak ve hayvanlar üzerinde test edilmemesi şartı.


ÖKO TEST SEHR GUT

Almanya’nın en iyi test kuruluşudur. Bebek oyuncağından, kozmetiğe, kumaş ve duvar boyasından, elektroniğe, vitamin içeriğinden tahtanın kalitesine ve kimyalına kadar test edip sonuçlarını dürüstçe açıklayan bağımsız bir kurumdur. Onay verdiği ve “iyi” dediği her marka Öko Test logosunu ambalajında taşır ve tüketiciye kandırılmadığını, dürüst firmadan ürün almış olduğunun belgesi gibidir. Ciddi büyük laboratuarları, dev test atölyeleri ve yüzlerce bilim adamının çalıştığı kurum binasıyla prestiji bir logodur.Almanca “sehr gut” çok iyi anlamını taşır.


O.F.C Australia - Certified Organic

Gıda ve cilt bakımında organik ürün tercih eden tüketici beklentilerini karşılamak, sıkı standartları korumak ve geliştirmek için Avustralya'nın önde gelen organik sertifikasyon kuruluşlarından biridir. Organik gıda ve cilt bakım ürünlerinin, organik tarımla, organik yapısı bozulmadan ve kimyasal hiçbir katkı konulmadan üretim yapıldığının takibini yapan, garanti ve onaylı belgesini sunan bir kurumdur. Ürünlerde sentetik koku, sentetik mineraller, sentetik renklendirici, sülfatlar, parabenler ve kimyasal sert maddeler kullanılmadığı müfettişler tarafından tespit edilip onaylanır.  Ürünlerdeki ham maddeler OGA 'dan (Organik Yetiştiriciler Avustralya) her aşaması kontrol edilerek temin edilir, denetlenir. Ürünlere imalata başlanmadan eko-green sertifikasıyla ön onayı alınır.


Australian Certified Organic (A.C.O.)

"Australian Certified Organic" Avustralya’nın en büyük organik ve biodinamik üretcilerinin garantisidir. Bitkisel, mineral veya yenilenebilir deniz kaynaklı içerikler kullanılır. Genetiği değiştirilmiş organizmalar, sert kimyasallar, petrol türevleri, paraben, sentetik katkılar ve sülfatlar içermez. ACO, ulusal ve uluslararası doğal üretim standartları pazarına uygun sertifika sağlar. Ülke genelinde, üretimini her hasatta denetlediği "organik tarım üreticileri" ile beraber çalışır. Organik ACO sertifikası Asya, Avrupa ve Amerika'da da kabul edilmiştir. Uluslararası organik sertifikalarla kriterleri Kore, Avrupa ve Tayvan (AQIS), Japonya (JAS), Amerika (USDA ve NOP), international (IFOAM), Canada (COR) ile denktir. Yani organik kriterleri federal düzenlemelerle doğrulanmıştır. Güvenli içerikle ve sağlığa zararlı kimyasal katkı maddeleri, pertol türevleri, sülfat ve parabenler kullanılmadan gıda ve kozmetik ürünlerinin tüketiciye hazırlanmasında denetleme işini yapar.

Bunlar benim bulabildiğim sertifikalar sizden ricam logoya kanmayın üzerinde isimlerinin olduğu sertifikaları isteyin tüm firmalardan.
Zaten bir firma bunu yayınlamıyorsa bilin ki o firmanın yukarıdaki hiçbir yerden binbir zorlukla alınmış sertifikası yoktur.

Yukarıdaki makalemde  www.ayisigiorganik.com web sitesinden yardım aldım.

Sevgili bunu okuyan dostlarım bu yazıyı yaymak istiyorum ve sizlerin desteğine ihtiyacım var.
Bizler insanları bilgilendiren yazarlarız.İnsanlara sadece ürün tanıtımı yapan reklam peşinde koşan kişiler değiliz. Sizlerden ricam bana ulaşın bu yazının kopyasını size verim ve sizlerde blogunuza ekleyin.Sizden linkimi paylaş vs gibi bir isteğim kesinlikle yok çünkü insanları bilgilendirmek dediğim gibi benim ve bizlerin görevi. Hepimizin okuyucusu farklı, birlikten kuvvet doğar.Ne kadar çok kişiyi bilgilendirirsek bu konuda o kadar çok gerçekleri görmelerini sağlıyacağız.
Kopyalama yapamazsınız sağ tuş benim blogumda işlevsel olmuyor, benden bu yazının altında veya iletişim formundan ulaşmanız durumunda size direkt yazıyı kopyalayıp mail olarak ileticem. 

Sevgilerrr...

1 yorum:

  1. çok bilgilendirici bir yazı olmuş. aynen katılıyorum emeğinize sağlık.
    http://evriminblogu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil